Lage rugpijn
Bij rugpijn onderscheiden wij aspecifieke en specifieke rugpijn. Aspecifieke lage rugpijn kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals spierspanning, verkeerde houding, overbelasting, gebrek aan lichaamsbeweging, of degeneratieve veranderingen in de wervelkolom. Aspecifiek houdt in dat er geen specifiek anatomisch onderliggende oorzaak kan worden geïdentificeerd via medische onderzoeken zoals röntgenfoto's of MRI-scans. Bij specifieke rugpijn wordt de pijn wel veroorzaakt door een aan te wijzen onderliggende oorzaak. Dit komt veel minder vaak voor dan aspecifieke lage rugpijn. Enkele voorbeelden van specifieke lage rugpijn zijn: hernia van de tussenwervelschijf, spondylolisthesis of wervelkanaalstenose.
Symptomen aspecifieke rugpijn
-
Niet-specifieke pijnlocatie: De pijn kan in verschillende delen van de onderrug optreden en kan uitstralen naar de billen of bovenbenen.
-
Geen neurologische symptomen: Er is geen sprake van neurologische symptomen zoals spierkracht verlies, zenuwpijn in een of beide benen, tintelingen in een of beide benen of verminderd gevoel.
-
Stijfheid: Patiënten met specifieke lage rugpijn kunnen stijfheid ervaren in de onderrug, vooral na langdurig zitten of liggen.
-
Geen duidelijke onderliggende oorzaak: Diagnostische tests zoals röntgenfoto's of MRI-scans tonen geen specifieke afwijkingen die de pijn verklaren.
-
Vaak gekoppeld aan spier- en gewrichtsproblemen: Overmatig gebruik, slechte houding, stress en andere factoren kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van aspecifieke lage rugpijn.
Symptomen specifieke rugpijn
-
Pijn: De locatie van de pijn is vaak niet alleen lokaal in de rug. De pijn straalt vaak uit naar een of beide onderbenen.
-
Gevoelloosheid of tintelingen: Als de specifieke rugpijn wordt veroorzaakt door compressie van zenuwen, kunnen patiënten gevoelloosheid, tintelingen of zwakte ervaren in de benen, billen of voeten.
-
Spierkracht verlies: Er kan spierkracht verlies optreden van spieren in de onder en bovenbenen als de rugpijn wordt veroorzaakt door compressie op een zenuwbaan.
Behandeling
Rugpijn kan met diverse strategieën worden behandeld. Afhankelijk van het type rugpijn dat er worden gekozen voor verschillende behandelingen. Hier tonen wij enkele voorbeelden:
-
Mobilisatie en Manipulatie: Bewegingen om de beweeglijkheid te verbeteringen en de pijn te verminderen.
-
Myofasciale Release: Technieken gericht op het ontspannen van gespannen spieren en het verminderen van triggerpoints.
-
Oefentherapie: Specifieke oefeningen om de kracht, flexibiliteit en stabiliteit van de rugspieren te verbeteren.
-
Ergonomische aanpassingen: De fysiotherapeut of ergotherapie kan ergonomische adviezen geven bij het uitvoeren van bepaalde activiteiten of het aannemen van bepaalde houdingen.
Manuele therapie
Bij complexe vormen van rugpijn is manuele therapie een behandelmogelijkheid. Voor manuele therapie kunt u terecht bij Erna of Vincent.
In onze fysiotherapie praktijk streven we ernaar om de juiste diagnose te stellen en een gepersonaliseerd behandelplan op te stellen dat is afgestemd op uw specifieke behoeften. Maak vandaag nog een afspraak voor het behalen van uw persoonlijke doelen.